• CENTAR ZA DIJAGNOSTIKU, TERAPIJU I TRENING

DNS PILATES

DNS je skraćenica za dinamičku neuromuskularnu stabilizaciju i trenutno je jedna od najmodernijih metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, bazirana na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

Metodu je razvio prof. Pavel Kolar pod mentorstvom pionira neurofiziologije i manualne medicine, prof. Vojte, prof. Lewitta, prof. Velea i prof. Jande a mi ju u Studiju Eccentric primjenjujemo od 2014. godine.

Temelj DNS metode je stabilizacija trupa kroz stvaranje intraabdominalnog tlaka. Svaki pokret počinje stabilizacijom svih segmenata tijela. Dobra stabilizacija preduvjet je za ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta, a ako je ona narušena dolazi do poremećaja u funkciji lokomotornog sustava. Pokret postaje neučinkovit i pojavljuje se preopterećenje određenih dijelova tijela, a samim time dolazi i do bolova i/ili ozljede.

Zbog iznimne učinkovitosti u rehabilitaciji, ali i prevenciji ozljeda i poboljšanju sportskih performansi, ova metoda je brzo postala popularna u vrhunskim rehabilitacijskim i sportskim ustanovama diljem svijeta.

DNS metoda se koristi kod smanjenog mišićnog tonusa, problema s kralježnicom (protruzijom, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom), kod sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…)

Jedini smo centar u gradu i okolici koji ima četiri educirana DNS trenera/terapeuta i provodimo DNS metodu u kombinaciji sa najsuvremenijim metodama iz područja rekreacije, prevencije, postrehabilitacije.

Ispreplitanjem ove dvije metode (DNS i suvremeni Pilates) ostvarili smo najbolje benefite vježbanja za klijente koji su u procesu postrehabilitacije, za osobe sa kroničnom boli u leđima, no i u ekstremitetima, ali je isto tako izvrstan i kao prevencija od ozljeda te stvaranje izvrsnog temelja za inteligentno vježbanje.
Ovaj smo program posebno osmislili i dizajnirali za naše klijente kako bi im pružili najbolju moguću uslugu jer smo kombinacijom DNS-a i suvremenog Pilatesa stvorili iznimno učinkovit i kreativan model iz kojeg smo izvukli ono najkvalitetnije iz obje metode.
Metoda koju primjenjujemo jedinstvena je u Osijeku i okolici i jedini smo koji provodimo ovakvu vrstu zdravstvenog fitnessa u ovom dijelu Hrvatske.
Kroz DNS pozicije radimo na stabilizaciji trupa i postavljanju zglobova u neutralnu poziciju radi što optimalnijeg njihovog korištenja, a suvremeni Pilates je izvrsna nadogradnja na to kroz različite modifikacije, vježbe pokretljivosti, fleksibilnosti, sigurnog i kontroliranog pokreta.
DNS ili Dinamička neuromuskularna stabilizacija je metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, a temelj metode je stabilizacija trupa kroz stvaranje intraabdominalnog tlaka. Svaki pokret počinje stabilizacijom svih segmenata tijela. Dobra stabilizacija preduvjet je za ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta, a ako je ona narušena dolazi do poremećaja u funkciji lokomotornog sustava. Pokret postaje neučinkovit i pojavljuje se preopterećenje određenih dijelova tijela, a samim time dolazi i do bolova i/ili ozljede.
DNS metoda se koristi kod smanjenog mišićnog tonusa, problema s kralježnicom (protruzijom, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom), kod sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…)
Pilates koji u Studiju primjenjujemo je suvremeni Pilates kroz Stott Pilates metodu.
STOTT PILATES® je najcjenjenija internacionalna škola suvremenog Pilatesa izgrađena na principima klasičnog učenja i nadograđena novim saznanjima iz teorije treninga i kineziterapije. Naglasak ove metode je na očuvanju prirodnih krivulja kralježnice, stabilizaciji centra tijela i ramenog obruča, neutralnom pozicioniranju zglobova te pravilnom disanju. Balansirajući između mišićne snage i fleksibilnosti, STOTT PILATES® na siguran način popravit će vaše držanje, smanjiti bolove u leđima i tenzije u mišićima zdjelice. Ovakvim treningom izgradit ćete tijelo vitkog mišićnog tonusa, zavidne snage i mobilnosti te nadasve zdravog duha.
Suvremeni Pilates se preporučuje svima, od profesionalnih sportaša do rekreativaca, i to oba spola, jer pruža kompletni trening, smanjuje mišićni disbalans, a sve to sa smanjenim naporom za kralježnicu. Iznimno je pogodan za vrijeme rehabilitacije radi mogućih modifikacija i korištenja mašina čime se može utjecati na opterećenje i postupnu rehabilitaciju.

DNS PILATES metodom kod nas možete vježbati u posebnim grupama, na privatnim, poluprivatnim treninzima, te u mini grupama.

MRM_1092-2MRM_1123MRM_1130