Screen Shot 2020-02-24 at 10.35.47

HODAJTE!

Čovjek je stvoren za kretanje. Naš lokomotorni sustav, sustav za pokretanje, žudi za upotrebom. Stvoren je od skeleta (što uključuje kosti, ligamente, tetive i hrskavice), te mišića potrebnih za njihovo pokretanje. Lokomotorni sustav treba doživljavati kao polugu koja pokreće i održava zdravlje našeg organizma. Osjetljiv je na vanjske podražaje i vrlo je prilagodljiv svemu što se od njega očekuje. Što ga više koristimo i stavljamo pred njega izazove, time povećavamo njegovu izdržljivost. S druge strane, što više sjedimo, ležimo i ne koristimo ga, smanjujemo mu podražaje i otpornost. 

 

Izvor: https://www.homeo-herb.com/2013/04/lokomotorni-aparat/

Izvor: https://www.homeo-herb.com/2013/04/lokomotorni-aparat/

Kako je sve povezano u tom našem fenomenalom organizmu :) možemo zaključiti da usporeni, neiskorišteni i lijeni lokomotorni sustav dovodi do slabljenja, bolesti i raznoraznih problema u ostalim sustavima. Posebno loše utječe na organe probavnog trakta, srce i pluća, te sustav žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kao i samog središnjeg živčanog sustava, posebice mozga. Moderno doba u kojem je sve “servirano na tacni” dovodi do sve manjeg korištenja vlastitog tijela kao osnovnog pogonskog sredstva, a time smo izloženiji preuranjenim degenerativnim promjenama na koštanim strukturama, nedovoljnoj i nepravilnoj mišićnoj aktivaciji, debljanju i slaganju masnih naslaga, te ukupnom lošem stanju i nezadovoljstvu.

Izvor: http://www.dijeta.co/debljina-je-zdravstveni-problem/

Izvor: http://www.dijeta.co/debljina-je-zdravstveni-problem/

Iskorištavanjem potencijala koje ima naš sustav za pokretanje i poboljšavanjem njegove kondicije, pomažemo si u prevenciji raznoraznih bolesti i općenito radimo na podizanju kvalitete življenja i postizanju ukupnog dinamičkog balansa cijelog organizma.

Izvor: privatan album

Izvor: privatan album

Podizanje kondicije ne znači samo odlazak na intenzivan trening, trčanje, skakanje..čak ne moramo raditi ništa teško, ni eksplozivno…možemo samo krenuti s hodanjem! Hod kao najosnovniji ljudski pokret, često je zapostavljen, podcijenjen i zaboravljen. Davno smo naučili hodati i doživljavamo to kao nekakav automatizam i ne razmišljamo o načinu hodanja, nego samo idemo. 

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Promotrite malo sebe i ljude oko sebe. Pogledajte koliko se svi različito krećemo, te kako imamo različita držanja tijela. Sigurno smo kroz život promijenili nekoliko  način hodanja uslijed različitih utjecaja – obuće koju nosimo,možda nekih zadobivenih  ozljeda, bolova u određenim dijelovima tijela, stanja našeg uma, te samih uvjerenja o tome kako izgledamo dok hodamo tijekom odrastanja (možda smo nekad htjeli biti elegantni, zavodljivi, manekenski hodati, a nekad face, frajeri…)

Naučimo ponovo hodati na pravilan način. 

Pravilno hodanje:

Hodajući korak je valjkasta kretnja stopala u kojem prvo stajemo na petu, pa prenoseći težište sredinom stopala, prebacujemo se na prste, preko kojih se aktivno odgurujemo od podloge i pravimo novi korak. Dok razmišljate o stopalu i načinu kako gazite, osvijestite da želite biti podjednako oslonjeni na njegov unutarnji i vanjski brid.

  

Izvor: privatan album

Izvor: privatan album

Tijelo bi trebalo biti uspravno, bez naginjanja naprijed ili nazad, kako bi hodali lakše i ugodnije, te spriječili eventualne bolove u lumbalnom dijelu. Samim tim ćemo omogućiti pravilnije i lakše disanje.

Pogled bi trebao biti usmjeren 3 -5mm naprijed, a ne u pod neposredno ispred nogu.

Ruke bi trebale biti opuštene u laktovima radeći naizmjenični, dinamični pokret iz ramena, zajedno u ritmu s nogama, kako bi uštedjeli na utrošku energije i održali dobru ravnotežu. Usklađujući i koordinirajući suprotne strane, desna ruka -lijeva noga, lijeva ruka – desna noga.

Duboki trbušni mišići bi trebali biti aktivni i pomagati nam u hodu, držeći pravilnom našu tjelesnu posturu i stvarajući tako potporu kralježnici. 

Glava izdužena, vrat i ramena što opušteniji.

Izvor: privatan album

Izvor: privatan album

Šetnja je super,kao i svaki boravak vani, na zraku, ali razlikujemo šetnju od hodanja. Hodanje kao rekreativna aktivnost ima nebrojene pozitivne učinke na naš organizam, pa pokušajte pretvoriti šetnju u aktivno hodanje kad god to možete. Hodanje je odlično za sve dobne skupine, nema uopće negativnih nuspojava. 

Benefiti hodanja:

 • jača muskulaturu i gustoću kostiju
 • poboljšava pokretljivost i cirkulaciju
 • poboljšava rad probavnog sustava
 • povećava kondiciju i aerobni kapacitet
 • čuva zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara
 • doprinosi zdravlju krvožilnog sustava i pluća
 • regulira tjelesnu težinu
 • smanjuju stres, nemir i napetost 
 • prevenira osteoporozu i dijabetes
 • pomaže u liječenju visokog krvnog tlaka i artritisa
 • poboljšava funkciju moždanih vijuga
 • pridonosi očuvanju funkcionalnosti i zdravlja bubrega
 • produžuje životni vijek
 • poboljšava raspoloženje, smanjuje nesanicu i pomaže u liječenju depresije

Bilo bi sjajno kad bi se pokrenuli. Iskoristite svaku priliku i svakih par minuta koje imate na raspolaganju.Promijenite navike. Ne morate svuda ići autom ili javnim prijevozom, krenite malo ranije i hodajte do posla, grada, trgovine,prijatelja…ili bilo gdje da idete. Ako ste osoba koja se uopće ne kreće, počnite laganim tempom, pa postepeno povećavajte i dužinu i vrijeme. 

Važno je uspostaviti dobar ritam hodanja, slušati svoje tijelo, uskladiti brzinu hodanja sa stupnjem naše kondicije i samim tim našeg aerobnog kapaciteta. Trebali bi hodati umjerenim koracima (ni prevelikim, ni premalim), žustro, ali zadržavajući normalan ritam disanja. Normalnim dahom se smatra mogućnost disanja na nos i izbjegavanje hiperventiliranja (držeći usta otvorena dok hodamo). Idealno bi bilo kad bi svaki udah i izdah bio na nos.Ako osjetimo preveliku zadihanost, povišen puls, tada počnemo izdisati na usta i smanjimo tempo, pokušavajući konstantno udisati na nos.

Razmislite o obući u kojoj hodate, ona bi trebala biti udobna, dovoljno velika i fleksibilna, da se stopalo može slobodno kretati.  Znači hodanje u štiklama do posla – zaboravite! Nosite si rezervnu obuću :)

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Ubacite si vježbe za stopala dok ste kod kuće osvjestite svoje prste, dajte im prostora za mrdanje, hodajte u čarapama ili nekakvim šlapicama koje su mekane i nemaju tvrdu konturu. Hodajte na petama, na prstima, vanjskim i unutarnjim bridovima, nožnim prstima dohvatite nešto s podloge kad vam padne. Hodajte bosi vani, kad god to možete, po šljunku, pijesku, zemlji, travi…

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Pijte dovoljno vode da ste dobro hidrirani prije hodanja. 

Kad počnete hodati, zagrijte se prvo laganijim tempom, pa ubrzavajte. Možete se igrat s promjenom tempa hodanja, kombinirajte različitu vrstu terena po kojima se krećete. Dajte si izazova, mijenjajte i nagibe, hodajte uzbrdo što više. Idite u šumu, brda, planine!

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

I naravno, od svega ovoga, nađite bar jedan razlog da od danas počnete hodati, a ne deset izgovora zašto to ne možete učiniti!

Jednostavno je, HODAJTE!

 

Za vas pripremila: Danijela Vujčić

Literatura:

Buildingbodydy.com – S noge na nogBuildingbodydy.com – Hodanje – izvrsna aktivnost za gubitak kilograma

Dijabetes.hr – 10 načina na koje Vam hodanje može produžiti život

Alternativa-za-vas.com – Hodanje – zdravo mršavljenje u pokretuPlivazdravljeje.hr – Volim hodanje

Kreni zdravo – Hodate li pravilno?

Woolf.hr – Kako pravilno hodanje čuva naše zdravlje

Burza portal – lokomotorni sustawikipedijaja – Fiziologija čovjeka

 

Tags: