Screen Shot 2018-06-06 at 18.33.15

Kinesio taping – terapija trakama

Kinesio (pokret) taping (traka) je suvremena metoda liječenja pomoću posebno dizajniranih traka čije osobine oponašaju ljudsku kožu.
Ovu je metodu je utemeljio dr. Kenso Kase 1973. godine s ciljem da:
• aktivira prirodnu moć iscjeljenja tijela,
• osigura kontrolu boli bez kemijskih nuspojava
• te promovira jeftiniju i svima dostupnu metodu liječenja.

Screen Shot 2018-06-06 at 18.31.02
Dr. Kase u svojim je počecima koristio konvencionalnu ne-rastegnutu atletsku traku kako bi tretirao različite poremećaje. Takva je traka bila funkcionalna do određenog stupnja. Zbog krutosti često je pogoršavala bol i edem kod pacijenta. Kako ni klasična sportska ljepljiva traka ni elastični zavoji nisu odgovarali zahtjevima, dr. Kase se odlučio razviti rastezljivu, ne-iritirajuću traku danas poznatu kao Kinesio tape.

 

Karakteristike Kinesio traka

Screen Shot 2018-06-06 at 18.31.15

 • 100% pamuk i ne sadrži latex
 • Ima sposobnost 40 % vlastite elastičnosti
 • Isteže se samo u jednom pravcu, po dužini
 • Lijepilo u traci je 100% akrilno i hipoalergijski
 • Dozvoljava disanje i permeabilnost kože
 • Vodootporna je, tako da se pacijenti s njom slobodno tuširaju.
 • Djeluje konstantnom drenažom 24h dnevno
 • Ne sadrži farmakološka ni kemijska sredstva

 

Aplikacija trake

 

Traka može biti izrezana na različite načine, da bi se prilagodila koži koja prekriva mišićna tkiva ili kosti i zglobove koje želimo zalijepiti. Način i tehniku lijepljenja odredit će fizioterapeut koji je educiran za ovu vrstu terapije.
Traka zalijepljena na mišić koji se tretira, svojom elastičnošću omogućava potpunu pokretljivost tog dijela tijela. Trake ne lijepimo vodeći se simptomima nego obrascima pokreta.

Screen Shot 2018-06-06 at 18.31.25
Smanjenje boli

Kada znamo da jedan dio bolnih stanja pri aktivnosti postaje bolan samo u određenih kretnji, moguće postaviti elastične trake tako da najviše stimuliraju mehanoreceptore upravo unutar kretnje koja uzrokuje bol, tako smanjujući ukupnu bolnost pri pokretanju, odnosno pri aktivnosti.
Zatezanje kože trakom povećava površinu između kože i mišića (prostor od približno 10 mikrona). Limfna tekućina između kože i mišića se pokreće efikasnije te je trenje između tkiva ispod kože smanjeno čime se smanjuje i bol. Bol je smanjen zbog toga što je istovremeno smanjen i pritisak na receptore za bol.

Screen Shot 2018-06-06 at 18.31.44

 

Temeljne funkcije i učinci kineziotapinga

 • Poboljšava funkciju mišića
 • Poboljšava cirkulaciju tjelesnih tekućina
 • Smanjuje bol
 • Potiče funkcije zgloba
 • Utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama
 • Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta

Metoda nema neželjenih pojava, nije štetna, može se primjenjivati u svim dobnim skupinama i za sve bolesti i ozljede mišićno-koštanog sustava (skolioze, kifoze, lumbalne lordoze, uganuća i iščašenja stopala, nestabilnost koljena, ramena, bolova u vratu, leđima, u trudnoći, dijastaze…)

 

Screen Shot 2018-06-06 at 18.31.57

 

Screen Shot 2018-06-06 at 18.32.12

 

Screen Shot 2018-06-06 at 18.32.25
Ova učinkovita metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima.

Screen Shot 2018-06-06 at 18.32.52

 

Moja iskustva s primjenom i apliciranjem Kinesio tapinga

 

Kroz dvije godine, koliko je prošlo od sam završila ovu edukaciju mogu reći samo da sam i više nego zadovoljna kao i svi oni koji su imali prilike iskusiti ovu vrstu terapije na vlastitom tijelu. Do sada sam taping aplicirala osobama s bolovima u vratu, leđima, ramenima (nestabilnost i akutna bol), kod skolioza, dijastaze i svih vrsta nestabilnosti nožnih zglobova i koljena. Reakcije su uvijek pozitivne, a najbolje od toga što se olakšanje osjeti odmah. Poneki moji radovi:

Screen Shot 2018-06-06 at 18.33.15

Screen Shot 2018-06-06 at 18.33.07

 

Iskustva klijenata

 

„Već dosta vremena trčim i trčanje je moja velika ljubav. Unatrag mjesec dana osjećala sam veliku bol u desnom zglobu i zbog toga mi je bilo jako teško trčati i stalno sam pazila da se sto manje oslanjam na nogu koja me boli. Probala sam zalijepiti tape i pokazalo se kao jako dobra stvar,jer sam se zaista u vrlo kratkom vremenu osjećala puno bolje i nisam osjećala bol niti pritisak dok sam trčala.“

****
„Nakon dvije trudnoće i dijastaze trbušnog mišića širine dva prsta, na preporuku trenerice odlučila sam se za postavljanje traka. Do sada sam trake lijepila dva puta, oba puta držale su se oko 5 dana. Već nakon prvog lijepljenja osjetila sam čvrstoću koju sam izgubila s dijastazom, no osim tog subjektivnog doživljaja tu je i veća kontrola mišića u tom području. Opisala bih to kao ponovno osvještavanje tih mišića. Na treninzima sam puno lakše izvodila vježbe koje su uključivale to područje i puno rjeđe dosezala svoj maksimum, odnosno iskakanje rektusa. Uz sve rečeno moram napomenuti i manju bolnost u donjem dijelu leđa koju sam prije stavljanja traka često doživljavala. Iako nisam bila na stručnoj evaluaciji napretka dijastaze, zbog isključivo pozitivnih iskustava i vidljivih pozitivnih efekata po preporuci trenerice, stavit ću ih opet.“

****
„Cijeli život svakodnevno koristim selotejp u svom poslu. Prvi puta da sam od “tejpa” poboljšao svoje zdravlje, tj. povredu zgloba. Tejp mi je ojačao zglob i ubrzao oporavak. Sjajno!“

 

Napisala za vas:  Tea Pačarić
Literatura:
Artioli, D.P. & Bertolini, G.R.F. (2014). Kinesio taping: Application and results on pain: systematic review. Fisioter Pesq, 21(1). 94-99.
Bandyopadhyay, A. & Mahapatra, D. (2012). Taping in sports: A brief update. J. Hum. Sport Exerc., 7(2). 544-552.
3 Coker, P. (2012). Kinesiology Tape: The low down. SportEx dynamics, 32(1). 7-9.
Gibbons, J. (2014).Kinesiology Taping: The brightly coloured tape that’s making a big statement. SportEX dynamics, 41(1). 8-12.

Leave a Reply