Limfni sustav

Velika većina nas je čula za limfu i limfni sustav, no znamo li zapravo što taj naziv znači, što je to limfa uopće?

Limfni sustav

Limfa je prozirna tekućina koja se nalazi u limfnim žilama. Ima je više od krvi, a zadaće su joj pomaganje u održavanju osmotskog tlaka, bitan je dio imuniteta, prenosi hormone i lipide te transportira otpadne tvari iz tkiva.  Dr. Perry Nickelson je usporedio limfni sustav s kanalizacijskim sustavom. Tijelo je usporedio s ekosustavom akvarija. Ako bi naši mišići bili veće ribe, kosti koralji, organi manje ribe, koža je stakleni okvir akvarija, limfni sustav je onda voda. Kad se ne bi brinuli o vodi, sve unutar bi patilo. Ribe bi se razbolijevale i kad bi im i davali lijekove i bolju, cjelovitiju i zdraviju hranu, na kraju bi im bilo malo bolje i onda opet bi se razboljele jer voda je zagađena. Skroz dok nam ne radi dobro pročišćivač vode, bolesti ili bolovi će se vraćati.

Ako ona transportira otpadne tvari, a naši pročišćivači – limfni čvorovi su zasićeni i ne mogu do kraja pročistiti limfu, ona se nakuplja, mogu se stvoriti otoci, a štetne tvari prenose se u ostatak organizma. Zato znamo čuti da se rak brzo proširio pomoću limfnog sustava.

Limfni sustav

Limfa teče u jednom smjeru, ne cirkulira kao krv. Iz vezivnog tkiva ulazi u limfne kapilare, protječe limfnim žilama, ulazi u limfne čvorove u kojima se pročišćava i kao takva na kraju prelazi u venski dio krvotoka, da bi napustila organizam preko bubrega i mokraćnog mjehura. Ne teku li ovi procesi u predviđenom ritmu, stanice ljudskog organizma stradaju. 

Ako osjećate kronični umor, lošu koncentraciju, bezvoljnost, migrene i glavobolje ako imate velike podočnjake ili natečenost, imali ste ili imate neku upalu, bilo bi dobro da se posvetite limfnom sustavu. 

Izvrsna je vijest da možemo utjecati na nju:

 • Možemo pomoći našim pročišćivačima tako da izbalansiramo svoju prehranu pa u startu nemamo previše otrova u tijelu 
 • možemo pomoći limfnim žilama s više kretanja jer kontrakcija mišića pomaže u kontrakciji limfnih žila. Kretanje, šetanje, plesanje, vježbanje i još jednom kretanje.
 • Disanje! Pravilan rad dijafragme također uveliko pomaže u kretanju limfe
 • Odlazak na manualne limfne drenaže 
 • Boravak u sauni
 • Kao što je pisano u prošlom blogu – prilagoditi tijelo što više možemo cirkadijalnom ritmu pomaže tijelo dovesti u balans

Ono što možete sami je jedan dobar slijed koji je dr.Perry Nickelson smislio, a mi ćemo u vam u ovom blogu pokloniti fantastičnu limfnu drenažu lica i vrata:

Pokreti su na svakom dijelu u ovom redoslijedu:
– zagrijavanje – lagano trljanje kože (ne duboko)
– tupkanje – lagano tupkanje po koži prstima ili cijelim dlanom
– glađenje – dlanom ili prstima u smjeru srca

Mi ćemo obraditi lice, a točke su nam:
– iznad ključne kosti
– bočne strane vrata
– čeljust (ispod pa iznad)
– obrazi
– oči i čelo (samo glađenje)
– ponovno bočna strana vrata, pa stražnja strana vrata (uz kralježnicu)
– iznad ključne kosti (samo glađenje)

Video: 

LIMFNA DRENAŽA U STUDIJU ECCENTRIC!

Još jedna izvrsna vijest je ta da je u studenom, 2018. godine, naša Marina završila edukaciju „Manualne limfne drenaže“ po metodi dr. Vodder-a u Centru za limfnu drenažu. Voditeljica edukacije je cert.limfoterapeut Mira Biondić koja ima veliko iskustvo u radu s raznim bolestima i disfunkcijama limfnog sustava te se tako možemo pohvaliti da od studenog imamo limfnu drenažu i u našem Studiju Eccentric!

Manualna limfna drenaža uvelike pomaže i kod:

 • opće relaksacije (sjetite se melatonina i hormona rasta iz prošlog posta)
 • detoksikacije kože i površinskih fascija
 • post-kirurškog edema ili lokalne smetnje kod kirurških zahvata (npr. zubi, usta, estetske kirurgije) dobar način aktiviranja limfnog sustava nakon terapija zračenjem ili kirurških zahvata
 • ublažavanje dugotrajnih ožiljaka, zadebljanja kože kao i povećanje imuniteta
 • spazam
 • post-traumatski edem
 • lipedem
 • limfedem
 • upalni reumatizam
 • itd.

Osim manualne limfne drenaže u ponudi imamo:

Kombinirana – temeljeno na tehnikama sportske medicinske masaže, vezivno refleksivne masaže i gestal masaže. To je spoj koji utječe na opuštanje mišića, popravlja cirkulaciju, opušta cijelo tijelo te dovodi do balansa.

Thai yoga masaža koja duboko opušta. Radi se na podu preko odjeće. Pogodna je i za trudnice.

Medicinska masaža pomaže kod poticanja cirkulacije i olakšavanja boli.

Yumeiho masaža dovodi do opuštanja mekih tkiva što utječe na asimetriju tijela i smanjenje boli.