Intelligent Body Development (IBD)

Intelligent Body Development ili IBD metoda je originalni proizvod Studija Eccentric nastao na temelju iskustva u radu s klijentima, brojnim edukacijama te uskoj suradnji s kolegama raznih specijalizacija.

Sustav koji smo osmislili i koji obuhvaća dijagnostiku, različite modifikacije, individualni pristup, kombinaciju vježbi koje obuhvaćaju pilates, kondicijski trening, DNS, yogu, sam pristup vježbaču od trenutka kada kroči u studio i prepusti se u naše ruke, nazvali smo INTELLIGENT BODY DEVELOPMENT.

Kako razvijamo IBD metodu?

Ovaj vikend smo proveli u osobnoj nadogradnji i druženju. Kroz dva dana prošli smo sve polaznike studija, utvrdili na kojoj su trenutno razini, koje modifikacije radimo s njima i koji je polaznik/polaznica spreman/spremna na nadogradnju i stepenicu više.

Intelligent Body Development (ibd)

Kako se treneri mijenjaju po grupama koje vode, želimo biti maksimalno usklađeni u tome da i dalje svaki polaznik dobije jednake modifikacije i prilagođeni program. Iako se slaganje modifikacija, kreiranje trenažnog procesa i samo vođenje sata možda čini jednostavno osobama koje vježbaju na tom satu, ali to je samo zato što je jako puno energije, truda i vremena uloženo u svaki trening.

Intelligent Body Development (ibd)

Kada na jednom treningu imate deset vježbača od kojih jedan ima discus herniju lumbalne kralježnice, drugi nekakvih problema s koljenima, treći probleme s vratnom kralježnicom, a ostali su aktivni, zdravi, rekreativci, to je sve samo ne lak posao uskladiti da svatko dobije idealan omjer vježbi a da trening i dalje ima svoj flow i da se nitko ne osjeća zakinutim.

Što je Intelligent Body Development?

IBD metoda predstavlja pametan, inteligentan, rad koji obuhvaća cjelovit pristup tijelu i njegovom razvoju uključujući veoma bitan faktor edukacije klijenta. Primarni cilj metode je kvaliteta treninga i sigurnost svakog polaznika.

IBD metoda se sastoji od korektivnih vježbi, vježbi snage, pokretljivosti, ravnoteže, jakosti, manualnih tehnika i ostalih aktivnosti čijom integracijom dolazimo do najboljih rezultata, tijelo konstantno izlažemo novim izazovima, treninzi su interesantni, zahtjevni, raznovrsni i sveobuhvatni.

IBD

Kome je namijenjena?

Metoda je namijenjena rekreativcima, post-rehabilitacijskoj populaciji, sportašima, osobama koje žele popraviti određene disbalanse u tijelu…

Temelj metode je individualizirani pristup jer niti jedno tijelo nije isto kao drugo. Obrasci pokreta, način života pa i način disanja utječu na posturu i mogu izazvati različite boli.

Kako se provodi IBD metoda?

Kod nas u Studiju Eccentric svaki novi polaznik prolazi uvodni sat u kojemu se na osnovu dijagnostičkih protokola instruktor upoznaje sa polaznikom, njegovim željama, potrebama, posturom, mogućim disfunkcijama, povredama i/ili bolovima. Na osnovu početnog sata dijagnostike kreiramo program i određujemo modifikacije vježbi koje odgovaraju upravo tom polazniku.

Svaki sljedeći sat pratimo polaznika, njegov rast i razvoj, pratimo njegove reakcije na trenažni proces i vidimo kako napreduje te možemo reagirati i konstantno prilagođavati programe trenutnom stanju polaznika.

Iako je praćenje polaznika veoma izraženo u privatnim i poluprivatnim treninzima, i u mini grupama (do 4 polaznika) i grupama (do 10 polaznika) instruktori prate i bilježe reakcije i napretke. Takav način rada osigurava visoku profesionalnost jer se instruktori međusobno konzultiraju i raspravljaju o polaznicima iz grupnih programa kako bi program bio usklađen, a svaki instruktor sa tim polaznikom radio na jednak način radi što boljih rezultata i sigurnosti polaznika.

Kako bi trening bio zanimljiv i poticajan, a ovisno o zabilješkama instruktora o razvoju polaznika iz proteklog tjedna, svaki tjedan radimo drugu temu tjedna. Na primjer imamo tjedan mobilnosti, tjedan snage, tjedan stabilizacije, tjedan fleksibilnosti i slično, gdje naglasak stavljamo na određene vježbe, prilagođene svakom polazniku ponaosob. Na taj način tijelo svaki puta izlažemo novim izazovima, treninzi su raznovrsni i zamnimljivi, a dolazimo do najboljih rezultata u najkraćem vremenu, što je polaznicima bitno.

IBD metoda u post-rehabilitaciji je zauzela posebno mjesto u Studiju Eccentric. Polazniku koji je došao nakon neke ozlijede ili bolesti prvo opuštamo tkivo raznim manuelnim tehnikama i dovodimo zglobove u neutralni položaj što je više moguće. Primjenjujemo različite tehnike disanja i opuštanja u svrhu buđenja respiratornog sustava, zatim tehnike za povećanje stabilnosti i mobilnosti kako bismo osobu doveli u stanje što bliže onome koje je postojalo prije određene ozlijede.

Što dobivam IBD metodom?

Kroz IBD metodu učimo polaznike kako se kretati sa što manje ili bez kompenzatornih obrazaca, kako živjeti bez boli, kako si pomoći kad zaboli, kako koristiti svoje tijelo na optimalan način u svakodnevnom životu. Za vrijeme treninga komuniciramo, učimo ih i potičemo da promatraju i slušaju svoje tijelo, budu prisutni u trenutku, prepoznaju potencijalne probleme i sami još dodatno rade na njima i u vrijeme kada nisu na treningu.

Intelligent Body Development metodom možemo i oblikovati tijelo, izgraditi mišićnu masu i smanjiti potkožno masno tkivo tako da, uz korektivne vježbe koje smo osmislili, uključimo i vježbe za oblikovanje i hipertrofiju.

Ukoliko ste zainteresirani saznati više o IBD metodi, javite nam se