Kava ili kofein – Pitanje je sad?

Ako krećete na trening i pomalo ste umorni od cijelog radnog dana, trebate brzu energiju u obliku kave odnosno kofeina. Kofein stimulira središnji živčani sustav i na taj način ubrzava mentalne i fizičke procese.

On se nalazi u različitim biljkama, kao što su lišće čaja, kakaove mahune i zrna kave. Oko 90 % svjetske populacije konzumira kofein, što ga čini jednim od najpopularnijih lijekova na svijetu. Učinak kofeina na ljudski organizam je najjači oko sat vremena nakon konzumacije, a može trajati i do šest sati.

Kava

Pored pojačane budnosti i povišene energije, kofein utječe na dopamin, te iz tog razloga pomalo i pobuđuje ovisnost. Kofein je također diuretik, što znači da može dovesti do dehidracije. Kofein može djelovati i kao laksativ na određene osobe tako da pripazite ako idete npr. na vožnju biciklom – uračunajte vrijeme za toalet. Nuspojave kofeina uključuju nesanicu, glavobolje i anksioznosti.

Kava je napitak koji se svakodnevno koristi no nismo ni svjesni kakve sve pozitivne utjecaje može imati na naš organizam:

 •  Poboljšava razinu energije
 • Poboljšava funkcije u mozgu (pamćenje, raspoloženje, kognitivne funkcije)
 • Pomaže u sagorijevanju masti
 • Poboljšava fizičke performanse
 • Kava sadrži hranjive sastojke poput vitamina B2, B5, magnezija, mangana, kalija
 • Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
 • Može zaštititi od Alzheimerove bolesti i demencije
 • Može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti
 • Može zaštititi jetru
 • Dobro djeluje protiv depresije i čini nas sretnijima
 • Može smanjiti rizik od određenih tipova raka
 • Može smanjiti rizik od srčanog udara
 • Sjajan izvor antioksidansa

Količinu kofeina u tabletama, napitcima ili gelu je vrlo lako definirati jer proizvođači imaju obavezu navesti ju na etiketi. Na primjer, uobičajena doza za kofein tablete je 200 mg. Doza kofeina u šalici kave, s druge strane, može uvelike varirati ovisno o vrsti kave i veličini šalice. Postoje istraživanja da šalica kave od oko 2 dcl može imati od 65 pa do 120 mg kofeina.

Na sportskim natjecanjima kofein je zabranjen kao stimulativno sredstvo, ali samo u većim količinama te se nalazi na WADA Monitoring listi.

No, pitanje je – jel bolje popiti šalicu kave ili tabletu kofeina?

Kava

Prednosti šalice kave

Mnogi ljudi uživaju u toplom, kremastom okusu kave, ali i u ritualnom ispijanju. Naročito u našim krajevima, „kavica“ je izlika za druženje, sastanke, provođenje vremena sa dragim ljudima. Osim toga, kava može imati i impresivne zdravstvene beneficije.

Prednosti kofeina u tabletama ili gelu

Putem tableta ili gela možete pomno pratiti unos kofeina u organizam.Također, prednost je i ta što napitak neće dodirivati vaše zube te ćete izbjeći žutu nijansu zubi koju imaju strastveni konzumenti crne kave (no, to zaista moraju biti veće količine kave kroz cijeli dan).

Tablete

Iako kofein se smatra sigurnim, važno je da ga se konzumira u sigurnim količinama, bez obzira na izvor. Prema U.S. National Medical Library 250 miligrama je prosječna odnosno umjerena količina kofeina. Također, preporučuje se da osobe s poremećajima spavanja, refluksom kiseline, čirem na želucu, visokim krvnim tlakom, kroničnim glavoboljama i / ili nepravilnim radom srca izbjegavaju kofein.

U 1970-tima su provođene studije o poboljšanju izdržljivosti s kofeinom, a rezultati su bili višestruko potvrđeni. Kofein često koriste sportaši u različitim količinama i oblicima kao što su tablete, gelovi, pića, žvakaće gume itd. Međutim, najčešći oblik u kojem se konzumira je kava.

Zanimljivo je da u studiji provedenoj 1988.g. uspredba kave i kofeina je, nažalost, potjerala kavu sa trona jer su rezultati govorili da je poboljšanje performanse bolje sa kofeinom. Razvili su nekoliko teorija zašto je to tako, a najčešće spominjana je da kava sigurno sadržava i brojne druge spojeve koji umanjuju učinak kofeina na poboljšanje performase.

No srećom, nije sve stalo na toj studiji, koja je, očito, bila pod utjecajem farmaceutske industrije.
Na primjer, možemo spomenuti samo studiju iz 2013.g. dr. Hodgsona sa Sveučilišta u Birminghamu gdje je potvrđeno da kofein i kava imaju skoro potpuno jednake performanse.
Istraživanje je provedeno na osam biciklista i triatlonaca koji su koristili kofein kao dodatak prehrani ili su konzumirali kavu, ovisno o stadiju istraživanja.

Trčanje

Odabrani sudionici inače nisu veliki konzumenti kave (ispod 300 mg na dan) te su odradili trening koji su ponovili četiri puta u četiri dana, svaki puta sa drugim izvorom kofeina: kofein otopljen u vodi, šalica instant kave, šalica kave bez kofeina te placebo. Trening se sastojao od 30 minuta vožnje biciklom na oko 60% svoje maksimalne snage, nakon čega su radili određeni slijed vježbi koji je trajao 35-40 minuta, čime je ukupan trening trajao 65-70 minuta.

Rezultati govore sve – između kave i kofeina skoro da nema razlike!

zvor: Hodgson AB, Randell RK, Jeukendrup AE. (2013) The Metabolic and Performance Effects of Caffeine Compared to Coffee during Endurance Exercise.

Prema svemu ovdje navedenom, sve je veoma jednostavno… Pozovite prijatelja/prijateljicu prije treninga, napravite finu kavu, uživajte, popričajte i odmorni krenite na trening.