Osvrt na rujan u Eccentric-u

Prekrasan rujan je za nama. Kao da je prošlo već tri mjeseca, a ne samo tri tjedna, koliko se toga izdogađalo kod nas.

Izvještaj o produktivnosti krećemo od prvoga tjedna rujna, u kojemu, sad već tradicionalno, zatvorimo vrata Studija za klijente, kako bi imali što više vremena, fokusa, energije, za učenje, razmjenu ideja, za interne edukacije. Izvrsna je to prilika da se mi, kao tim, malo više družimo, provedemo uživo više vremena skupa.

Svake godine (promišljajući tijekom godišnjeg odmora :)), potrudim se kreirati zanimljivu radnu atmosferu u kojoj dovedem po nekog gosta predavača, koji predaje o temama koje su usko vezane uz naš rad, no nisu naše struke.

Prošle godine nam je Mirna Ažić iz Ja vjerujem u vas predavala o umijeću komuniciranja, a ove godine nam je Strahinja Kukić iz Fitbox Novi Sad, kroz tri dana predavao o fiziologiji, cirkadijalnom ritmu, hormonima i njihovom utjecaju na rast i razvoj, te kada postoji poremećaj što se sve može dogoditi sa individuom i na koji način takvim ljudima pomoći u kreiranju trenažnoga procesa. Sve navedeno i još pregršt interesantnih informacija, učinile su ta tri dana neprocjenjivim u osobnoj nadogradnji.

Uvijek nam je zlata vrijedno kada nam naš Igor pripremi predavanje, a u ovom edukativnom tjednu  pričao nam je o treningu jakosti i treningu snage te kako najbolje složiti trening u odnosu na pojedinca a kako u odnosu na grupu. I na kraju nam je, u svom stilu, priredio jedan izvrstan trening, kako bi sve što smo prošli kroz teoriju, osjetili i na svojoj koži.

Kako bismo što bolje procijenili svoj rad i napredak klijenata, svake godine radimo reviziju uvodnog sata kojega prolazi svaki novi klijent/klijentica. Na osnovu uvodnoga sata procjenjujemo inicijalno stanje klijenata, te koje modifikacije primjenjujemo za tu osobu, i individualiziramo pristup koliko god se to može u odnosu na program koji se sa osobom dogovorimo da će pohađati.

Od ove sezone uveli smo u taj inicijalni sat nekoliko novih elemenata na osnovu kojih ćemo biti još precizniji i još učinkovitiji u izvršavanju naše filozofije.

Treneri su pisali ispit iz anatomije i biomehanike, svi skupa smo jedni na drugima odradili mjerenje koje tri puta godišnje provodimo sa našim klijentima koje nam je i vodilja procjene njihovog inicijalnog zdravstvenog i fizičkog stanja, ali i u kreiranju programa kroz cijelu godinu, kako bi se konstantno mogli pratiti i valorizirati kvalitetu svoga rada.

Osim umnoga rada, malo smo i fizikarili te okrečili, osvježili, dezinficirali cijeli prostor i rekvizite, jer nam je jako bitno da se klijenti kod nas osjećaju sigurno i ugodno. Postavili smo nove prozore i komarnike pa nam je još svijetlije i prozračnije, a još dvije prostorije u Studiju su dobile novi tatami 

Drugi tjedan rujna obilježilo je službeno započinjanje nove sezone.

Uz pregršt osmijeha, grljenja, tople energije, obojali smo taj tjedan sa prekrasnom hranom iz režije Nutrika tima u ponedjeljak i utorak, a onda srijedu i četvrtak veteranke Marija i Jelica dotakle su naša nepca prefinim slanim i slatkim delicijama.

Sa Nutrika timom suradnju smo započeli u prošloj sezoni, jer sam željela u svome timu imati stručnu osobu koja će našim klijentima savjetovati, nakon precizne dijagnostike i razgovora, plan prehrane upravo za nju. Naši klijenti često nas pitaju za savjet o prehrani, no mi se volimo držati svoga posla i onoga za što smo obučeni i učeni, a savjete o prehrani prepustiti ljudima koji su se za to školovali i koji su u to uložili svoju strast i ljubav. I već nakon prvog razgovora sa Anjom, osjetila sam da ovim mladim nadama treba pružiti šansu.

Jako volim “pogurati” mlade, ambiciozne, pametne ljude, na njihovim počecima, jer se i sama sjećam kako nije bilo lako i kako je svaka pomoć dobrodošla. 

U moru savjeta sa interneta, kada neki od vas misle da znaju sve, a neki su u potpunosti zbunjeni od hrpe kontradiktornih informacija, moj topli savjet je da se obratite Nutrika timu, jer su one odlučne u tome da za vas učine najbolje od sebe.

U novoj sezoni nastavit ćemo sa ciklusom izvrsnih predavanja koja smo imali i protekle godine i veselimo se informiranju javnosti iz pouzdanih izvora temeljenih na validnim istraživanjima.

Svi ste dobrodošli.

A što se tiče naših dama iz Studija, Marija i Jelica takvom toplinom doma ugriju Studio svojim jelima i svake godine su sve savršenije. Kako jedan klijent kaže-njihova zdrava jela imaju okus kao da su nezdrava, toliko su dobra hahaha

Trudimo se pokazati našim klijentima da hrana može imati dobar okus ako umjesto bijelog šećera stavimo med, agavin sirup, datulje, umjesto ful bijelog brašna kombiniramo i raženo i pirovo i kukuruzno, da palačinke od banane i indijskih oraščića mogu biti jednako fine, ako ne i bolje od klasičnih.

 Jer iako se bavimo “treningom”, mi nudimo holistički pristup i želimo da naši klijenti budu u balansu ne samo kroz kretanje, nego i kroz hranu koju unose u sebe, socijalne odnose koji im donose veselje i mir, te ostale segmente koje nudimo i o kojima komuniciramo s njima.

Na kraju drugoga tjedna, pohodila sam u Berlinu, fantastičnu, izrazito korisnu edukaciju, koju pratim već nekoliko godina i jako sam bila sretna što sam joj napokon prisustvovala.

Sretna sam što sam kroz tu edukaciju, osim što sam obogatila sebe, svoje trenere i klijente, potaknula i neke svoje kolege da počnu primjenjivati neke elemente nakon moje objave, jer konačan cilj je kvalitetnija ponuda svih nas, fokus na ono što je potrebno, no naravno, uz mudro i smisleno korištenje.

Ukratko, elemente sa edukacije koristit ću kroz godine rada, jer smo dobili obilje informacija, a na internetu najčešće vidimo samo onaj najteži, krajnji dio, do kojega treba dolaziti mjesecima. Jako sam sretna što imam takvu dobru ekipu klijenata, zrelih, kojima nije na pameti rokanje, nego pametan pristup tijelu, s kojima krećem lagano od vrtića ovih vježbi, koji će raditi vježbe kod kuće kako bismo na strpljiv i mudar način, s vremenom došli do fakulteta.

Functional range conditioning je jako lijepo posložen sustav sa glavom i repom, koji svoj temelj ima na vježbama pokretljivosti kroz sve zglobove (nešto što nam apsolutno svima treba malo ili puno više) a baza je fleksibilnost i jakost kroz određene položaje. U radu na sebi, i na nekim klijentima, već sada, u ovako kratkom roku, vide se rezultati, i uzbuđena sam u iščekivanju do kuda će nas to dovesti u ovoj sezoni, pa i dalje.

Za vrijeme dok sam ja učila o naprednijim načinima rada na zglobovima, naši Eccentric dečki sudjelovali su u nevjerojatnom pothvatu i jako sam ponosna pohvaliti se da su ga uspješno odradili bez ijedne ozljede!

Riječ je o biciklističkiom maratonu od 700 kilometara i 20 tisuća visinske razlike.

Torino-Nizza Rally poseban je po tome što je u potpunosti unsupported što bi značilo da dečki nisu smjeli unaprijed rezervirati nigdje smještaj nego ono što bi na putu nakon 150/200 km vožnje dnevno, to su uzimali. 

Nakon što su ostavili auto u Torinu, 7 dana imali su sa sobom samo ono što su spakirali na bicikle. Minimalno odjeće i minimalno hrane! Vozili su po prekrasnim predjelima Alpi i ono što kažu za svoje iskustvo je to da im je bilo neopisivo. Zahtjevno, uzbudljivo, fizički i mentalno, na nekim dijelovima se uopće nije mogao voziti bicikl nego su ga morali nositi i planinariti uzbrdo, bilo je dana kada su vozili po 12 sati, po kiši, čak je bilo i snijega, uhvatio ih je mrak na jednoj etapi i ono što bi mi svaki dan Igor pisao bilo je-ovo se riječima ne može opisati! Jako smo ponosni na naše dečke i skidamo im kapu, a ponosni smo i na način na koji treniraju jer su bili izdržljivi i prošli cijeli put bez ozljeda!

Kraj trećega tjedna obilježio je dolazak dragog nam Danijela, kojega uvijek rado volimo ugostiti u svom Studiju, kako zbog nesebičnog dijeljenja znanja, tako i zbog njegove smirujuće energije kojom nas uvijek napuni i nadahne za rad na sebi i svojim klijentima.

Danijel nas je za vikend počastio sa tri radionice koje su svaka za sebe imale smisao i svrhu, a u paketu su donijele pravi mali spa tretman.

Na radionici yoge govorili smo o asanama koje bi bilo bolje izbjegavati u odnosu na potencijalne ozljede koje nose sa sobom, te smo prošli na jedan mekani, gibak način, kroz flow koji je bio interesantan i koristan i odmah smo dijelove istoga primijenili u temi tjedna koji je nastupio nakon vikenda.

Na radionici vatrenog daha naučili smo fantastičan način za bolji fokus u izvođenju meditacije, a sama primjena prakticiranja vatrenog daha kroz svaki dan, utječe na povećanje otpornosti na hladnoću, podiže raspoloženje, nakon pola sata vježbe razvija izdržljivost kao sat vremena fizičkog treninga, smanjuje upalne procese u tijelu…

Treća radionica je bila ona točka na i u kojoj nas je Danijel proveo kroz opuštanje i meditaciju i poklonio nam svoje osobno iskustvo u što boljem ulasku u navedeno.

KRATKE CRTICE O ISKUSTVIMA SA RADIONICA

Radionica meditacije i opuštanja

-to je bilo baš ono što mi je trebalo, prakticiram meditaciju već neko vrijeme, a ovo je baš bilo ono što mi je pomoglo da mi sve sjedne na mjesto.

Vatreni dah-osjetim sve mišiće trbuha, rebra, mišiće koji su dugo bili uspavani, fantastičan osjećaj, nevjerojatna energija, osjetim takvu mekoću u prsnome košu, napetost u vratu mi se smanjila troduplo, lakše dišem i imam bolji fokus u meditaciji.

Dvorane za vježbanje smo obogatili sa novim interesantnim rekvizitima kojima je svrha funkcionalan pristup ljudskome tijelu kroz što prirodniji pokret, jer primat nam je zdravo ljudsko biće, a postizanje toga pokušavamo kreirati što raznovrsnijim kretnjama, podlogama, otporima. 

Vježbamo na posudama ispunjenim kamenjem, hodamo po gredama, nosimo kamenje i drva, dobacujemo se loptama, penjemo se po užadi i na taj način pokušavamo pomaknuti granice koje nameću klasične teretane i fitnes centri kroz pravocrtno gibanje i jednodimenzionalne kretnje.

Kako Andreo Spina kaže: “trening i sport je ljudska izmišljotina koju smo načinili jer se ne gibamo na način za koji smo dizajnirani, kao skupljači i lovci, onoliko koliko bismo trebali, i što smo više sportaši, manje smo ljudi. I radi toga dolazi do sve više ozljeda i sve je više ljudi koje nešto boli, koji idu na terapije, jer se sve manje trodimenzionalno krećemo. Trening je izvrstan dodatak našem prirodnom gibanju, no ne bi ga trebao u potpunosti zamijeniti.”

S tom mišlju i idejom zaključujemo posljednji tjedan našeg Ekscentričnog prvog mjeseca i za vikend idemo sa našim članovima na jedno krasno planinarenje, provesti dan u druženju, na svježem zraku.

Puni ideja za listopad i studeni, novih radionica i zanimljivih suradnji, odjavljujemo se do slijedećeg čitanja.