Pilates Mašine

Pilates privlači svakoga, od mladih do starijih, rekreativaca do profesionalnih sportaša, sa svojim obećanjima o snazi cora, fleksibilnosti i mišićnim tonusom. No, kada krenete guglati Pilates, naiđete na čudnovate mašine koje izgledaju kao sprave za mučenje i na koje vam se baš nekako i ne sjeda… A pored tih mašina, primijetite da postoji i Pilates samo na matu (prostirci) te vam tek sada ništa nije jasno… Što sada? Kako se, u stvari, trenira Pilates?

Pilates

Pilates je metoda  koja objedinjuje kako vježbanje na mašinama tako i na prostirkama (sa i bez različitih rekvizita). Vježbajući na prostirkama, uglavnom se koristite vlastitom težinom (i malim rekvizitima) kako bi stvorili potreban otpor, dok se na mašinama otpor stvara pomoću kolotura i opruga.

Pilates

Reformer

Vjerojatno najpoznatija Pilates mašina je Reformer. Kada ju prvi puta vidite, djeluje zastrašujuće, ali se već nakon prvog vježbanja zaljubite u nju jer je iskustvo neusporedivo sa vježbanjem na bilo kojoj spravi na kojoj ste do sada vježbali. Lakoća pokreta, uz otpor opruga, daje vam osjećaj da ste uistinu teško radili a opet da ste nevjerojatno lagani, fleksibilni i istovremeno snažni. Već nakon mjesec dana vidite kako mijenja vaše tijelo, brže i kvalitetnije nego bilo koja druga mašina.

Izumio ga je Joseph Pilates, osnivač Pilatesa, i podsjeća na krevet ali sa tvrdom gornjom površinom koja se zove nosač i pokreće se naprijed/nazad na malim kotačićima unutar okvira. Nosač je pričvršćen za jedan kraj reformera sa više opruga koje daju mogućnost podešavanja različitog otpora prilikom vježbanja. Na drugom dijelu reformera su pričvršćene dugačke trake sa ručkicama pomoću kojih vježbamo. Masa tijela i otpor opruga su ono što čini nosač težim ili lakšim za pomicanje naprijed/nazad.

Pilates

Reformer se može prilagoditi svakom obliku tijela ili razini tjelesne spreme, a postoje i različite vrste reformera. Jedni od najkvalitetnijih na tržištu trenutno su reformeri firme Merrithew, na kojima vježbaju i naši vježbači u Studiju.Brojne su prednosti  vježbanja na ovoj fantastičnoj mašini-vježbati možete ležeći, sjedeći, stojeći, gurajući, vukući, naopako, sa strane, bočno, na ramenima, na nogama…kako god pomislite-postoji vježba na reformeru.

Primarno je osmišljen kao sprava za rehabilitaciju, no na njemu se danas vježbaju vježbe iz Yoge, atletski kondicijski treninzi, primjenjuje se kako u rehabilitaciji, tako i u prevenciji, rekreaciji, sportu…

Pored toga što je zanimljivo i nikada dosadno, baš ta raznolikost omogućuje da na samo jednoj mašini možete trenirati različite dijelove tijela.

Na reformeru možemo ostvariti sve prednosti treniranja Pilatesa uključujući ukupnu snagu, fleksibilnost, koordinaciju i stabilnost. To sve na kraju vodi do poboljšanja ukupnog životnog stila kroz bolju posturu, lakši pokret i olakšanje bolova u leđima uzrokovanih lošim držanjem. Naravno, ne treba zaboraviti na sjajne trbušne i leđne mišiće, podignutu stražnjicu i oblikovana bedra – to nam sve, uz malo našeg truda i znoja, može omogućiti reformer.

Reformer je dovoljno velik kako bi se na njemu mogli izvoditi različiti, puni pokreti što je sjajno za povećavanje fleksibilnosti dok se radi na snazi. Guranje i povlačenje sa nogama ili rukama nasuprot otpora opruga, nosača i same mase našeg tijela je u stvari način kako dobijemo na snazi. Takve vježbe omogućuju dovoljan otpor i spektar pokreta kako bi pomogla graditi snažniju muskulaturu. A posebnost je ekscentrična kontrakcija mišića, po čemu je naš Studio Eccentric i dobio ime. To je pokret samog mišića kada se produžava i daje otpor nekoj sili u isto vrijeme.

Opruge na pilates mašinama daju tu specifičnost svakoj vježbi tako što se izmjenjuju koncentrična i ekscentrična kontrakciju što omogućuje postizanje dugoljastih, vretenastih mišića punih snage, nasuprot npr. standardnim mašinama koje nalazimo u uobičajenim fitness centrima i na kojima mišić uglavnom radi samo kroz koncentričnu kontrakciju i konstantno se samo skraćuje.

Nestabilnost pokretnog nosača na reformeru, zajedno sa oprugama postavljenim na različite nivoe otpora, daje mogućnost vježbanja različitih vježbi stabilnosti čime gradimo snagu cora i bolji balans što se može odraziti i na svakodnevni život. Na primjer, što se manje oslanjate sa svojim tijelom na reformer, to su vježbe teže. A s druge strane, što su opruge postavljene na manji otpor, pojedine vježbe su sve zahtjevnije jer core mora biti uključen puno više i kontrolirati i stabilizirati pokret. Jer, to već svi znamo – što je snažniji core, bolja je stabilnost, postura a samim time i ukupna dobrobit.

Chair

Pilates Chair ili Pilates stolica je veoma popularan komad opreme za vježbanje, ne samo jer je manji i time povoljniji, već zato što se na njoj mogu raditi zaista različite vježbe kojim ćete probuditi sve skupine zaspalih mišića. Inače, san Josepha Pilatesa je bio da svaki dom ima Pilates Chair  u dnevnom boravku, koja odgovara određenom dekoru, kako bi mogli vježbati dok gledaju televiziju. Ona je puno tiša od npr Orbitreka ili trake za trčanje, a možete zaista raditi čuda na njoj.

Pilates

Prosječno, Pilates Chair je visoka oko 60 cm, a postolje je oko 0,5 m2 i sastoji se od sjedišta i šipke za noge na koju su pričvršćene opruge. Na Pilates Chair se može sjediti, ležati ili stajati; ili biti na podu pored nje i gurati šipku za noge sa rukama ili nogama. Osmišljena je kako bi se na njoj rastegnule i ojačale grupe mišića do kojih nije lako doći tradicionalnim tehnikama i opremom.

Postoji preko 28 različitih kategorija vježbi na Pilates Chair koje se fokusiraju na snagu cora, snagu nogu, stabilnost ramenog pojasa, mobilnost i snagu funkcionalnih pokreta kao što su stajanje, penjanje, guranje ili podizanje.

Smatra se da je Pilates Chair jedan od izazovnijih komada opreme u smislu jačanja snage nogu i ramena. Posebno je pogodna za skijaše, trkače, tenisače, golfere i ostale sportaše i rekreativce koji žele povećati snagu gornjeg dijela tijela za bolje bacanje, podizanje i ostale sportove sa reketom.

Pilates

SpringWall

SpringWall je savršen dodatak Stott Pilates obitelji mašina u Studiju Eccentric. Sastoji se od ploče koja je pričvršćena na zid i 12 kuka s oprugama pomoću kojih možemo ciljati na individualne mišićne grupe jednostavnim ili složenim pokretima. Na SpringWallu putem otpora na rukama i/ili nogama osnažujemo core, postižemo tonus mišića i poboljšavamo koordinaciju mozga i tijela. Može se vježbati u stojećem položaju, sjedećem ili ležećem.

Pilates

Iako svaka od ovih mašina izgleda da je dovoljna sama po sebi te da ćete dobiti sjajne rezultate vježbajući samo na jednoj, najbolji rezultati se dobivaju stručnom kombinacijom svim mašina te vježbanjem na matu pomoću sitnih rekvizita, a pod vodstvom licenciranih instruktori Pilatesa.

U Studiju Eccentric posvećujemo pažnju svakom polazniku, bez obzira je li se radi o privatnim treninzima, mini grupama ili grupama, i kombiniramo sve mašine i vježbanje na matu s malim rekvizitima kako bi naši polaznici došli do najboljih i najkvalitetnijih rezultata u zadanom vremenu.

A sva ta sjajna oprema i mašine ne bi imale smisla da vas ne čekaju stručni, licencirani, instruktori sa ogromnim znanjem i iskustvom jer tek oni daju svim treninzima smisao, izvlače najbolje iz vas, bodre vas i ne daju da posustanete jer oni znaju da ćete zajedno doći do zacrtanog cilja.