Pilates u službi rehabilitacije, rekreacije i sporta

Pilates je kombinacija vježbi u kojima se, pored fizičke aktivnosti, poseban fokus posvećuje dahu kako bi se kroz njegovu kontrolu stabilizirao core te povećala snaga, pokretljivost i fleksibilnost cijeloga tijela.

Ime je dobio po svom tvorcu, Josephu Pilatesu, rođenom 1880.g. u Njemačkoj, koji se od malena, radi vlastitog zdravstvenog stanja, zanimao za različite vrste tjelesne aktivnosti kao što su yoga, gimnastika i boks što je kasnije pretočio u Pilates metodu. Osmislio je i posebne sprave, koristeći bolničke krevete i opruge za opterećenje, pomoću kojih su ozlijeđeni lakše vježbali.

U Drugom svjetskom ratu je emigrirao zajedno sa suprugom Clarom u New York, gdje otvaraju prvi Pilates studio. U potpunosti su se posvetili razvoju metode te su osmislili oko 500 vježbi koje su usustavili i nazvali Kontrologija (Contrology). Pilates je educirao veliki broj svojih sljedbenika, a nakon njegove smrti, 1967.g., studio je preuzela njegova učenica Romana Kryzanowska.


Stott pilates je suvremena verzija Pilates metode, a osmislile su je Lindsay i Moira Merrithew u suradnji sa terapeutima, doktorima sportske medicine i fitness trenerima. Moira, kao balerina i plesačica, susrela se sa Pilatesovom metodom tijekom svoje karijere te je završila tečaj kod Romane Kryzanowske u New Yorku. Vrativši se u Toronto, počele su razvijati Stott pilates u osamdesetima. Lindsay se bavila dizajnom, produkcijom i marketingom te je više puta nagrađivana kao jedan od ponajboljih poduzetnika, dok je Moira radila na razvoju same metode vježbi i podučavanju.

Najveća razlika između Stott pilatesa i originalne metode Pilatesa je ta što originalna metoda koristi ravnu kralježnicu tijekom vježbanja, dok se Stott pilates fokusira na zadržavanje prirodne zakrivljenosti kralježnice i ima naglasak na stabilizaciju ramenog obruča. Stott pilates je fokusiran na pet osnovnih principa: disanje, položaj zdjelice, položaj prsnog koša, kretnje ramenog obruča te na položaj glave i vratne kralježnice.

Stott pilates se može vježbati na prostirkama, takozvani Matwork pilates ili pomoću različitih mašina, tzv. Machinework pilates, koji se odnosi na vježbanje na profesionalnim spravama kao što su Reformer, Chair, Cadillac, Barrels itd. Vježbajući na spravama sa dodatnim otporom, može se puno preciznije i lakše korigirati mišićni disbalans, a kada se vježbe provode na individualnom treningu, mogu dati odlične rezultate u vrlo kratkom vremenu.

Pilates se preporuča svima, od profesionalnih sportaša do rekreativaca, i to oba spola, jer pruža kompletni trening, smanjuje mišićni disbalans, a sa smanjenim naporom za kralježnicu. Iznimno je pogodan za vrijeme rehabilitacije radi mogućih modifikacija i korištenja mašina čime se može utjecati na opterećenje i postupnu rehabilitaciju. Također, i trudnice mogu vježbati pilates, kako na prostirkama tako i na mašinama jer jača upravo onu muskulaturu koja je potrebna kako bi se lakše podnijelo novo stanje, ali i onu koja će biti potrebna mladim majkama nakon poroda, što olakšava trudnoću, sam porod ali i brže vraćanje tijela u prijašnju formu.

Muških pobornika pilatesa u svijetu je sve više, posebice se to tiče profesionalnih sportaša koji pilates ubacuju u svoju rutinu kao prevenciju, postrehabilitaciju. U našim krajevima to još nije toliko rasprostranjeno, no sve je više rekreativaca i sportaša koji otkrivaju benefite ove fantastične metode. Mi se možemo pohvaliti kao jedini Studio u ovom dijelu Hrvatske, a možda i šire, koji već 9 godina provodimo pilates za mušku populaciju i imamo posebnu grupu samo za dečke .

Izrazito je bitno ići na treninge kod licenciranih instruktora i vježbati na originalnim mašinama kako bi ova metoda pružila najbolje rezultate. Možemo se pohvaliti da je u Osječko-baranjskoj županiji prvi licencirani Studio za Stott pilates metodu naš Studio Eccentric i da ju provodimo već punih 8 godina!

Licenca i naše iskustvo daje osiguranje polazniku da instruktor ima kredibilitet i zna što radi, te da će na originalnim spravama vaš trud,  i zalaganje brže, kvalitetnije i sigurnije dati rezultate.

Licencirani instruktori imaju obrazovanje, ne samo u korištenju mašina, nego u poznavanju ljudskog tijela, kompletnog lokomotornog sustava te će moći odabrati vježbe i varijacije za svakog polaznika točno prema njegovim ili njezinim potrebama. Jer…nismo svi isti!

Pilates je sjajna tjelovježba koju možete pohađati kao oblik prevencije, postrehabilitacije, rekreacije jer fantastično povezuje um i tijelo tijekom vježbanja, daje izvrsnu stabilnost trupa, pokretljivost zglobova, fleksibilnost te vam pruža cjelovitu i vrlo kvalitetnu brigu o vašem tijelu i umu.