Quadratus Lumborum-fascinantan mišIć

Quadratus lumborum (QL) je nevjerojatan mišić stražnjeg dijela trbušne stjenke.

Taj mišić ima svoje polazište na stražnjem dijelu bočne kosti (bočnom grebenu) a hvatište mu je na dvanaestom rebru, (rebru koje se „hvata“ na 12. torakalni kralježak), te poprečnim nastavcima prva četiri lumbalna kralješka.

Quadratus lumborum

Ta polazišta i hvatišta postavljaju QL u savršenu poziciju lateralnog stabilizatora lumbalne kralježnice.

A da bi stvari bile još zanimljivije, „hvata“ se također i na dio dijafragme. Što bi značilo da utječe na disanje. On pomaže (ili odmaže) prilikom svakog našeg daha.

Isto tako, svaki dah koji napravimo može ili pomoći QL-u u stabilizaciji kralježnice ili mu odmoći.

Tako da je njegova veza sa dijafragmom izrazito važna i ono što sam primijetila u praksi je da je često uslijed inhibiranog QL-a, dijafragma izrazito facilitirana. Kako opustimo dijafragmu, uspostavimo dijafragmalno disanja, QL se „probudi“ i aktivira.

Njegova funkcija je da flektira (savija) lumbalni dio kralježnice lateralno na istu stranu gdje se nalazi, stabilizira i ekstendira lumbalne kralješke.

Naziva ga se još i hip hiker (podizač kuka) jer može lateralno podignuti zdjelice na strani na kojoj se nalazi, ukoliko je prsni koš fiksiran. Ukoliko glutealni mišići ne stabiliziraju kuk u koronalnoj ravnini, QL će „preuzeti posao“.

Kao što ste već do sada mogli primjetiti, QL je izrazito važan mišić.

No često ga se, diljem svijeta, „krivi“ za bolove u leđima.

Ali on u biti postaje napet u nastojanju zadržavanja stabilne kralježnice.

Tako da, prije nego bjesomučno krenete istezati ovaj mišić, provjerite rade li ostali stabilizatori, poput abdominalnih i glutealnih mišića, svoj posao.

Ili se obratite nama