Riješiti bol pomoću Neurokinetic terapije

NeuroKinetic ® terapija je primjena teorije motorne kontrole, neuroznanosti i funkcionalne anatomije (neurobiomehanika) koja će vam pomoći razotkriti uzroke pogrešnih obrazaca u motornom kontrolnom centru.

HA?!? …moramo priznati da ne razumijemo svi u potpunosti ovu definiciju pa ćemo ju malo pojasniti.

Na primjer, bol koja vam se javlja u stražnjem dijelu potkoljenice uopće ne mora značiti da je u tom dijelu povrijeđeni mišić…To samo znači da imate problem s nekim mišićem, a NeuroKinetic® terapija, odnosno, njihovi terapeuti, će putem različitih testova utvrditi u kojem, zašto i kako, te liječiti uzrok, a ne simptome boli.

NeuroKinetic terapija

NeuroKinetic® terapija identificira mišićni disbalans koristeći jedinstvene protokole za određivanje koji su mišići inhibirani, a koji kompenziraju za njih, time nam omogućava primjenu specifičnih tretmana i korektivnih vježbi s ciljem reprogramiranja motornog kontrolnog centra te vraćanja odgovarajućih obrazaca pokreta.

NeuroKinetic® terapija je sofisticirani oblik manualne terapije koji kombinira teoriju motorne kontrole i manualne mišićne testove.

David Weinstock, cijenjeni terapeut iz Kalifornije, je polovicom 80-tih godina, prošloga stoljeća, krenuo sa daljnjim istraživanjima, koristeći testiranje mišića kao polaznu točku i otkrio je neke zanimljive i korisne stvari. Otkrio je da, iako klijent ima ocjenu “jak” u generaliziranom testu mišića, pojedini individualni mišići bi imali ocjenu “slab”. Zamijetio je da se to naročito ponavlja na dijelovima tijela klijenta gdje se pojavljuje kronična nelagoda ili bol, ili je to mjesto neke traume. Također je zamijetio da neki individualni mišići pri prvom testu imaju ocjenu “jak” dok ocjenu “slab” dobiju neposredno nakon što klijent upotrijebi neki drugi mišić. To ga je dovelo do otkrića da tijelo zaustavlja ili ograničava određene mišiće i tjera druge mišiće da rade prekovremeno kako bi kompenzirali za one koji su ograničeni. Drugim riječima, tijelo kompenzira.

Mišići

Kombinacijom ovog otkrića i poznavanja ljudskog živčanog sustava, David Weinstock je shvatio da se takve kompenzacije pohranjuju u kontrolnom centru za motoričke aktivnosti – cerebellumu, odnosno, malom mozgu.

Za lakše razumijevanje, zamislite da je mali mozak središnja centrala koja kontrolira svaki mišić u tijelu. On je povezan sa svakim od mišića preko somatskog živčanog sustava, odnosno, kontrolnih žica. Mali mozak je mjesto gdje tijelo pohranjuje informacije potrebne za obavljanje složenih motoričkih radnji.

Na primjer, kada se želite ustati i zakoračiti, ne morate razmišljati koji mišić, kako i kada pokrenuti – to se jednostavno dogodi jer je mali mozak naučio što treba raditi kada se prvi puta susreo s dizanjem i koračanjem.

Kada ste bili jako mali i učili kako ustati i zakoračiti, mali mozak je naučio što treba raditi i toga se drži. No, problem nastaje kada se pojavi drugačiji obrazac ustajanja i koračanja kojegmali mozak prihvati kao ispravnog. Recimo da ste ozlijedili koljeno i ne možete više ustati i zakoračiti kao prije. Tijelo se štiti i pokušava pomoći koljenu i cijeloj nozi, te stvara drugi obrazac ponašanja prilikom ustajanja i koračanja. To je sve ok dok nas zaista boli koljeno, no što se događa kada nakon 3-4 tjedna izliječimo koljeno? Mali mozak nastavlja sa novo naučenim obrascem jer se sam ne može vratiti na ispravan obrazac ( nema potrebnog podražaja).

I tu počinju čudne nelagode i boli u mišiću, ne znamo zašto, samo znamo da nas priječe u svakodnevnim aktivnostima i treningu. Onda idemo na masažu, jednu, drugu, desetu, postoji malo olakšanje ali to su sve maskiranja simptoma, a uzrok opstaje netaknut.

Srećom, tu dolazi NeuroKinetic®terapija 

Prateći klijentovu povijest bolesti/ozljeda, radi se testiranje mišića kako bi se prepoznali pogrešni obrasci, odnosno, gdje jedan mišić preuzima funkciju drugoga i tako dovodi do disbalansa te se radi na uklanjanju pogrešnih obrazaca i reprogramiranju kako bi mali mozak ponovno koristio ispravne obrasce.

Kada bi se radilo samo o jednom mišiću koji je inhibiran i jednom koji je facilitiran, bilo bi veoma lako i gotovo u 2-3 tretmana. No, veoma često su naša tijela dosta oštećena tokom godina nepažnje i korištenja te različitih trauma (sportske, prometne nesreće ili samo sjedenje po 8 sati svaki dan 20 godina) da se radi o disbalansu više mišića. Tada je potrebno izraditi mapu, posvetiti se i reprogramirati svaki mišić kako bi se uklonili uzorci disbalansa.

No, sve je to jako mala cijena za rješenje onog zločestog žiganja u bedru, vrućine u ramenu, nemogućnost oslonca na desnu nogu ili okretanja glave.