Što smo novo naučili u Londonu na Immaculate Dissection seminaru

Naša glad za konstantnim napredovanjem, usavršavanjem, rastom, ovaj puta odvela nas je put Londona gdje se održavala izvanredna edukacija Immaculate Dissection pod vodstvom sjajne dr. Kathy Dooley a uz asistenciju dr. Anne Folckomer. Vizualizaciju anatomije omogućio nam je ilustrator Danny Quirk što je uistinu, uz Kathyno znanje i iskustvo, podignulo učenje anatomije i biomehanike na jedan potpuno drugi nivo.

Immaculate Dissection

Sam opis radionice u kojemu se govori o učenju anatomije, palpaciji i rehabilitacijskoj procjeni, nekima može zvučati dosadno. Pogotovo onima koji su to prolazili u školi, na fakultetu, na konvencionalan način.

Ova edukacija je sve samo ne to. U četiri dana koja smo proveli, slušajući Kathy svaki dan po nekih osam sati, ja je se jednostavno nisam mogla naslušati. Način na koji priča, znanje koje tako jednostavno prenosi, biseri koje sipa konstantno o toliko detalja… učinili su taj produženi vikend uistinu iznimnim.

Eccentric

Odgovorila je na brojna pitanja koja su stajala negdje u zraku, naučila mene i sve ostale sudionike neke izvrsne tehnike koje sam odmah po dolasku kući primijenila na svojim polaznicima/klijentima, ali i na samoj sebi te odmah vidjela rezultate.

Eccentric

Kroz ovu edukaciju također mi je i potvrđeno da jako puno stvari koje radimo u Studiju sa svojim klijentima radimo na način baš u skladu s najnovijim trendovima, istraživanjima. Što samo potvrđuje koliko je važno konstantno se educirati, ali i biti svojim bićem u onome što radimo, pa čak do nekih zaključaka, radi toga, doći i samom intuicijom. Uz postojeće znanje i iskustvo.

A toliko smo još mladi i mali i toliko je još prekrasnih stvari pred nama. Ovo je definitivno bila jedna od onih radionica, edukacija kroz koje osim dobivenog znanja, iznutra nekako sazriješ još malo i osjećaš se stvarno jako dobro što radiš ono što radiš.

Eccentric

Immaculate dissection (u slobodnom prijevodu – besprijekorna disekcija)  je nastala kako bi poboljšala i olakšala razumijevanje anatomije. Osmislili su je Dr. Kathy Dooley i Dr. Ana Folckomer, a vizualno proveli u djelo uz pomoć ilustratora Danny Quirka.

Veliki broj predavanja i radionica o anatomiji nas uči o anatomiji ali bez primjene znanja i prakse. S pristupom koji provodi tim Immaculate Dissection naučeno znanje može se odmah primijeniti, uči se palpiranje osnovnih koštanih i mišićnih struktura, zatim funkcionalna anatomija intrinzičnih i ekstrinzičnih mišića, određene disfunkcije koje mogu nastati u sustavu, te korektivne vježbe kojima utjecati na te disfunkcije.

Immaculate dissection

Korištenjem body paintinga, anatomija je prikazana na živom modelu što uvelike olakšava palpaciju jer je prikaz realan i puno jednostavniji od uobičajenog.  Korektivne vježbe se tada puno lakše i detaljnije mogu pokazati i primijeniti.

U ovom produženom vikendu četvrtak i petak prolazili smo anatomiju, biomehaniku, prevenciju ozljeda, rehabilitaciju, kako sam pokret treba izgledati, a sve vezano uz  intrinzičnu i ekstrinzičnu muskulature donjih ekstremita. Korektivne vježbe između ostaloga uključivale su razne oblike istezanja, iskorake, čučnjeve, mrtva dizanja, getu up-ove. Poznate vježbe koje se izvode na malo drugačiji način tj. uz određene sitne korekcije koje čine veliku razliku.

Immaculate dissection

I onda kad smo mislili da bolje ne može subotu i nedjelju proveli smo uz fantastično zaokruženu cjelinu koja obuhvaća gornje ekstremitete te dijagnostiku, palpaciju, korektivne vježbe koje služe za prevenciju, rehabilitaciju, kojima se uspostavlja, između ostaloga, pravilan obrazac skapulotorakalnog ritma, prošli smo razne vrste i modifikacije press-ova, sklekova , pull-up ova.

Immaculate dissection

Primjena naučenoga

Kombiniranjem NKT i DNS metoda, suvremenog Pilatesa, te naše izvorne IBD metode, a sada i palpiranja, dijagnostike i korektivnih vježbi koje smo naučili kroz Immaculate Dissection edukacije, možemo pomoći u još kvalitetnijoj procjeni, prevenciji, postrehabilitaciji, pripremama sportaša, smanjenju ili potpunom uklanjanjanju kroničnih bolova.

Već smo pisali o DNS (Dinamička neuromuskularna stabilizacija), NKT (Neurokinetička terapija), IBD (Intelligente Body development) metodama u prošlim postovima, a Immaculate Dissection savršeno povezuje ove metode i daje prave, praktične temelje za kvalitetnu dijagnostiku i postrehabilitaciju, prevenciju.

Immaculate dissection

Dr. Kathy Dooley  je kiropraktičarka i radi u Catalyst SPORT studiju na Manhatnu čiji je suvlasnik. Instruktor je anatomije na dvije medicinske škole u New Yorku, Albert Einstein koledžu za medicinu i Weill Cornell Medical College. Izvanredni je profesor na New York University’s College of Dentistry i na Saint George’s University Medical School u Grenadi.  Asistent je na New York College of Podiatric Medicine. Također je i glavni instruktor na seminarima NeuroKinetic Therapy. Želja da nauči što više o istočnjačkoj medicine ju je navela da se upiše na magistarski program za akupunkturu  na New York’s Pacific College of Oriental Medicine. Vodi svoje radionice Immaculate Dissection te piše blogove o anatomiji.

Immaculate dissection

Danny Quirk je ilustrator, umjetnik anatomije i body painter. Godinama je radio u akvarel tehnici i ostalim tradicionalnim medijima te se nedavno prebacio na body painting. Ljudsko tijelo ga je oduvijek fasciniralo i bilo centralni objekt njegovih radova što je uočio i Dr. Frank Scali,  te je Danny postao glavni ilustrator njegove knjige Clinical Anatomy, Spine Journal, and Annals of Anatomy. U 2012. Quirk kreće sa body paintingom i dobiva pažnju i umjetničkog i znanstvenog društva. U 2013. Sudjeluje u radionici Kathy Dooley gdje širi znanje o anatomiji iz prve ruke te dobiva platformu za svoj posebni izričaj.

Immaculate dissection

Dr. Anna Folckomer je licencirana akupunkturistica. Ima obrazovanje iz klasičnih i modernih plesova koje joj pomaže u shvaćanju funkcionalne anatomije i terapije pokretom.