Utjecaj položaja zdjelice na zdravlje stopala

Zdjelica je važna za zdravlje stopala jer je ona centar mase našega tijela. To znači da, gdje god se naša zdjelica nalazila, tu je i glavnina naše težine.

Idealno, segmenti našega tijela su posloženi u ravnoj liniji od gležnjeva do vrha glave. No ipak, većina populacije ima položaj zdjelice izvan neutralnog, te na taj način opterećuju strukture koje nisu dizajnirane za podnošenje tolikog tereta.

Zdjelica

Držeći zdjelicu ispred ostatka tijela, stvaramo raznovrsne neželjene posljedice na cijelo tijelo,  pa tako i na stopala. Kada zdjelicu pozicioniramo tako da se nalazi ispred ostatka tijela, prenosimo težinu tijela točno preko prednjeg dijela stopala, opterećujući male kosti i slabija tkiva. Pretjerano opterećenje prednjeg dijela stopala uzrokuje i konstantno zgrčene prste, metatarzalgiju (bol u bazi prstiju stopala), neuropatije…

Velika petna kost je puno bolje opremljena za dugotrajno podnošenje opterećenja nego što su to kosti prednjeg dijela stopala.

Dizajnirana da preuzme veći dio vaše težine, peta može činiti taj posao jedino ako poravnamo ostatak tijela nazad na mjesto gdje pripada.

Još jedna od grešaka koje često činimo je ta da prilikom poravnanja segmenata tijela, umjesto da to poravnanje učinimo iz zdjelice, povlačimo ramena prema iza i ravnamo se u gornjem dijelu tijela.

No ono što u tom trenutku najčešće griješimo je da pri tome guramo zdjelicu u krivome smjeru.

Slijedeći puta kada vam netko kaže da se ispravite ili kada se uhvatite da sjedite ili stojite u pogrbljenoj poziciji, poravnavanje učinite iz zdjelice (ukoliko ste u sjedećem položaju postavite se na sjedne kosti; najbolje bi bilo da sjedite na rubu stolice), a ne iz ramenog obruča. I primijetite razliku.

Prilikom stojeće pozicije poravnajte zdjelicu u neutralnu poziciju tako da, bočno gledajući, obrtač kuka (ona velika izbočina na bedrenoj kosti sa gornje, vanjske strane natkoljenice) bude u liniji sa ramenom, koljenom, skočnim zglobom, a  zdjelični grebeni (najisturenije kosti s prednje strane zdjelice) u vertikalnoj liniji sa stidnom kosti (stidna kost ne bi smjela biti niti ispred, niti iza zdjeličnih grebena).

Kukovi
 lijeva slika pokazuje loše poravnanje dok desna pokazuje pravilno poravnanje svih segmenata tijela.

Na lijevoj slici, težina je prebačena na prednji dio stopala, prekomjerno opterećujući male mišiće koji bi trebali biti fokusirani na podupiranje luka stopala, a ne težine tijela.

Bilo koja obuća koja ima i malo podebljanja na peti onemogućuje vertikalno poravnanje zbog kutnih promjena koje se kreiraju u zglobu gležnja.

Bosi, pomaknite zdjelicu malo prema iza toliko da se odignu i prsti od podloge, osjetite opterećenje na peti. Zatim se malo nagnite naprijed i osjetite opterećenje na kosti koja se nalazi odmah ispod kosti palca te kosti ispod prsta do palca. Tu najčešće činimo pogrešku dok stojimo, prebacujući težinu ili na unutarnji dio ili na vanjski dio stopala.

Osjetite kako, dok stojite, jednakomjerno utiskujete područje ispod centra pete, područje ispod kosti palca, ispod drugog prsta te ostalih prstiju (odnosno na distalni dio metatarzalne kosti;  “jastučiće stopala”). Gledajući bočno, koljena su nam pozicionirana iznad gležnjeva, ne ispred ili iza (“zaključana”), kukovi iznad koljena, a ramena iznad zdjelice. I tada jednakomjerno rade mišići prednje i stražnje strane tijela, za razliku od situacije kada smo izvan vertikale, gdje više opterećujemo jedne mišićne skupine, od drugih.

Kada bi povukli vertikalnu liniju bočno bi trebali izgledati upravo ovako:

Kukovi

I na taj način optimalno „rade“ mišići prednje i stražnje strane tijela, u suradnji.

Postavite zdjelicu u pravilnu poziciju i svi zglobovi tijela bit će sretni!