BUTEYKO METODA

Konstantin Pavlovich Buteyko započeo je svoju medicinsku obuku u Rusiji 1946. na First Medical Institute of Moscow. Dio njegovih zadataka uključivao je promatranje disanja terminalno bolesnih pacijenata prije smrti. Nakon stotine sati promatranja i snimanja disajnih obrazaca, bio je u stanju predvidjeti s preciznošću, često u minutu, vrijeme smrti svakog pacijenta. Disanje svakoga pacijenta ubrzalo bi se, povećalo, kako je njihovo stanje bilo lošije te što su se više približavali smrti. Buteyko je mjerio obrazac disanja kod pacijenata koji boluju od astme, ali je također uključio u svoja istraživanja i ljude oboljele od drugih bolesti te je ustanovio u brojnim slučajevima da i oni također hiperventiliraju između napada. Nakon mnogo godina istraživanja, počeo je raditi na teoretskim aspektima svojih otkrića u Central and Lenin Medical Libraries. 

Osmislio je program koji mjeri disanje ali i metodu rekondicioniranja (obnavljanja) pacijentovog disanja na normalne razine.

Navedeno je uključivalo:

  • prebacivanje s disanja na usta na nazalno disanje,
  • relaksacija dijafragme sve dok se ne osjeti nedostatak zraka,
  • male promjene stila života su bile potrebne kako bi pomogle u oporavku obrasca disanja, kako bi se započeo put do punog oporavka.

    Razvijena 1952. godine od strane Ukrajinskog liječnika Konstantin Pavlovich Buteyka, koji je živio i radio u Rusiji, Buteyko metoda je tehnika disanja dizajnirana sa svrhom poboljšanja funkcionalnih disajnih obrazaca.

Metoda se sastoji od niza vježbi disanja posebno dizajniranih kako bi se reduciralo prekomjerno disanje (klinički znano kao kronično hiperventiliranje).

U počecima je metoda bila popularna kod odraslih i djece koji boluju od različitih oblika astme. No tijekom godina, metoda se pokazala kao učinkovita pomažući u poboljšanju brojnih problema povezanih s disanjem uključujući:

-respiratorne: astma, rinitis, kronična opstruktivna plućna bolest,
-neurološke: anksioznost, stres, panični napadi,
-razvoj djece: dentalno zdravlje, kraniofacijalni razvoj i ADHD,
-poremećaji disanja kod spavanja: nesanica, hrkanje, apneja…

Dobrobiti ove metode primjećuju se već unutar nekoliko dana, a manifestiraju se kroz lakše disanje, bolji san, više energije, smanjenje začepljenosti nosa uz povećani osjećaj smirenosti.Buteyko metoda osporava uvjerenje da je prekomjerno disanje korisno i otkriva mnoge uzroke bolesti koje suvremena medicina ne može objasniti.

Osnova Buteyko metode je ideja da hiperventiliranje ima značajnu ulogu kod respiratornihproblema, te je isticao važnost disanja kroz nos. Maja Diklić Dačić jedan je od tri certificirana Buteyko praktičara u Hrvatskoj i jedina u ovom dijelu Hrvatske.

Metode