Obuća koju nosimo – kako odabrati kvalitetnu i odgovarajuću obuću za naša stopala

U prošlom postu govorili smo o utjecaju položaja zdjelice na zdravlje stopala, a danas ćemo se dotaknuti obuće.
Stopalo je “platforma”, baza, cijeloga tijela. Mišići stopala moraju biti dovoljno snažni kako bi naše tijelo imalo što fluidniji, mekši, kvalitetniji pokret.

Često zaboravljamo da naša stopala izgledaju upravo onako kako ih mi koristimo.
Kvrge, ispupčenja, zadebljanja, žuljevi, koštana zadebljanja, samo su rezultat onoga što smo činili tijekom dana, mjeseca i godine, sa svojim stopalima.

Obuća je odgovorna za veliki broj problema koji izravno doprinose bolnosti stopala i degeneraciji tkiva.
S obzirom da je kupovina obuće uglavnom pod našom kontrolom, možemo utjecati na i promijeniti ono što nam se nalazi u ormaru.

Obuća

Neovisno o tome je li vam želja prevencija ili vas već nešto boli, te tu bol želite umanjiti ili vam je želja da ona u potpunosti nestane, trebali biste znati evaluirati svoju obuću.
Svaki dio obuće ima jedinstven način mijenjanja mehanike stopala.

Dotaknut ćemo se najvažnijih sastavnica obuće koji utječu na naša stopala.

Poplat (potplat, đon..)

Prvotno je bio dizajniran da zaštiti stopalo od uboda, ogrebotina… i sastojao se od tankog dijela životinjske kože. Do danas je “napredovao” do toga da kod neke obuće ima izgled i strukturu koja nema veze sa prvotnom funkcijom ovog dijela obuće.

Sve karakteristike koje pojedini poplat ima mogu utjecati na to kako će vaše stopalo funkcionirati u odnosu na tlo, a što će utjecati na to koji će se mišići koristiti za vrijeme hodanja.

Što je poplat deblji, pojačan sa raznim jastučićima kako bi nam bilo ugodnije, to će mišići našeg stopala raditi manje.

U doba prije nastajanja moderne obuće, naši tabani su osjećali prirodnu površinu po kojoj su hodali. I adaptirali su se onome na što su naišli. Zglobovi su bili pokretljiviji, mišići su pravilnije funkcionirali, cirkulacija je bila bolja.

Kao što oči i uši primaju informacije iz okoline, koža je također senzorni organ.

Izlažući ju različitim površinama stvaramo snažnu informacijsku poveznicu između stopala i mozga te živci koji prolaze tom poveznicom ostaju zdravi i aktivni. I obrnuto. Ako to ne činimo, mišići atrofiraju, živci odumiru.

Također, kada god neki dio tijela nije u mogućnosti obavljati svoj posao, drugi dijelovi tijela će kompenzirati.

Zaključak o poplatima: što su deblji i čvršći, mišići stopala će manje raditi, smanjuje se komunikacija između mozga i stopala, smanjuje se cirkulacija, mobilnost stopala, a povećavaju kompenzacijski pokreti u gležnju.

Cipela
Prilikom izbora obuće treba obratiti pažnju koliko je savitljiv đon i izbjegavati čvrste.

Gornji dio obuće

Povezuje poplat i stopalo. Što više vaše stopalo mora raditi da održi tu povezanost, to je ta obuća gora po vaše stopalo.

Primjer japanki. Japanke mijenjaju način na koji hodamo. One nisu povezane sa našim stopalima i mi moramo aktivirati muskulaturu na neprirodan način kako bismo ih zadržali na nogama. S vremenom, kako konstantno grčimo prste da bismo zadržali japanku na stopalu, taj obrazac dovodi do toga da da se skraćuju mišići prstiju što tada utječe na ravnotežu, snagu svodova stopala, što posljedično vodi ka kontrakturama odnosno deformacijama stopala poznatim pod nazivom skvrčeni prst (digitusfleksus) ili čekićasti prst (digitusmaleus).

Eccentric

Novija istraživanja o japankama također pokazuju da se za vrijeme dok pokušavamo zadržati japanke na stopalima, mijenjaju brojne stvari vezane uz naš hod, što znači da u konačnici njihovo nošenje utječe na više toga osim na sama stopala. Izaberite ljetnu obuću koja je povezana sa vašim stopalom bez potrebe grčenja vaših prstiju.

Prednji dio cipele, područje gdje se nalaze prsti

Pogledajte dobro prednji dio svojeg bosog stopala. A onda pogledajte većinu svoje obuće. Sve te kosti, mišići, tkivo trebaju stati u prednji dio vaše obuće.
Uski prostori za prednji dio stopala, prste, koje ima većina obuće, sprječavaju kosti i mišiće prstiju stopala da održe svoj prirodan oblik.
Kroničnim stiskanjem prstiju u obući opterećujemo kosti koje su za to vrijeme nepravilno raspoređene.
Cipela koja ima dovoljno širok prednji dio kako bi se prsti mogli slobodno gibati, razdvojiti jedan od drugoga, omogućuje pravilnu raspodjelu sile i smanjuje nepotreban stres na zglobove i meka tkiva

Eccentric

Peta

Vjerojatno najproblematičniji dio obuće.
Ovaj dio obuće ima mogućnost radikalno promijeniti geometriju tijela.
Čak i najmanja peta, a to je ona koja mijenja poziciju stopala tako da se peta nalazi iznad prstiju, stvara kompenzacijske učinke na gležanj, koljeno, kuk, kralježnicu, te nas izbacuje iz prirodnog obrasca hoda.
Većina ljudi misli kako ne nosi obuću sa petom jer ne nosi štikle. No, tehnički, petom na obući, smatra se svako povišenje pete stopala iznad ostatka stopala. Pogledajte obuću vaše djece. Možda već i ona nose obuću sa zadebljanijim dijelom na peti.

Neke žene kažu da ne mogu hodati u ravnoj obući. Samo u potpeticama. I to je sigurno tako jer im se tijelo adaptiralo. Ako pripadate toj skupini, tranziciju prema ravnoj obući činite postepeno. Tijelo se mora naviknuti. Budite dobri prema njemu.

Sada vam je već svima jasno kako obuća može utjecati na krivo pozicioniranje kostiju stopala, kroz to utjecati na nepravilnu duljinu mišića (čineći ih konstantno skraćenima ili izduljenima), što utječe na lošiju cirkulaciju koja je neophodna za održavanje tkiva zdravima. A kako ponavljamo iz posta u post, da je sve u tijelu međusobno povezano, možda baš nošenje preuske obuće ili one sa petom je uzrokovalo vaše bolove u vratu koji vam zadaju probleme već neko vrijeme.

Prilikom procjene svoje obuće zapitajte se slijedeće:

  • potplati-dopuštaju li prirodno gibanje stopala ili većina kretnji proizlazi iz gležnja?
  • gornji dio cipele-moramo li grčiti, stiskati prste kako bismo zadržali obuću na stopalu (npr. kao kod japanki)?
  • područje gdje se nalaze prsti-je li dovoljno široko da prsti mogu slobodno gibati ili je prostor preuzak?
  • peta-mogu li zadržati vertikalno poravnanje ili visina pete utječe na ostale zglobove? (svako povišenje od 2 cm pa na više ima loš utjecaj na tijelo).

Kako bi dobili osjećaj koliko vaša obuća utječe na mehaniku vašeg stopala, provjerite kakve su mjere vaše obuće u odnosu na stopalo.

Stanite bosi na komad papira i ocrtajte rub stopala. To je pravi oblik koje bi vaše stopalo trebalo imati za vrijeme dok ga opterećuje težina vašega tijela.

A sad izvadite nekoliko pari vaše omiljene obuće i pogledajte koliko njihova veličina odgovara crtežu.

Eccentic

Počnite već prilikom slijedeće kupovine pomalo mijenjati obuću koju nosite, smanjite visinu pete, izađite iz uske i neudobne obuće, hodajte bosi što više možete po neravnom terenu.

Oslobodite svoja stopala i postanite svjesni tog dobrog osjećaja!